Lind-Arnold Solstad

Lind-Arnold Solstad ble født på Fredvang i Lofoten, 22. Januar 1937. Sin barndom og oppvekst tilbrakte han her, som yngstemann av tre brødre, på et lite småbruk på yttersida mot storhavet. Det var nok ingen overflod av materielle ting der hjemme, men han vokste opp i et hjem som var fylt med musikk og sang, og begynte i så måte tidlig sin kreative løpebane. Musikken skulle følge ham livet ut; den speiler seg også tydelig i han kunst.

Som for så mange andre ble det å reise ut for å få seg en utdannelse. Slik havnet han først i Bodø, der han ved siden av studier tjente til livets opphold med å spille til dans, deretter i Bergen hvor han gikk Kunst- og Håndverksskolen på begynnelsen av 60-tallet. Senere havnet han i Oslo, der han skulle komme til å gjøre det bra innen reklame. Og hvor han også debuterte som billedkunstner, godt voksen, i 1982.

På begynnelsen av 60-tallet gjorde han suksess som musiker og  ga ut nærmere 20 singelplater. I tillegg til en fantastisk stemme trakterte han også både gitar, trekkspill og piano, og skrev også mange egne tekster. Sangkarrieren ble ikke langvarig, men det finnes nok dem som fortsatt husker ham – og fremdeles spilles han i radio nå og da. Ellers ble det familie og venner som fikk glede seg over hans musikk; i hjemmet, der han hver eneste kveld satte seg en stund til pianoet; i festlig lag med gitaren og et endeløst repertoar av sanger å øse av, og i lyse sommerkvelder på Solstrand der han tiltrakk seg mang en forbipasserende båt da han satte seg på skjæret og tok frem trekkspillet.  For de som kjente ham godt er dette kjære minner.

I 1982 debuterte han som billedkunstner. Dette ble en milepæl, og siden gikk det slag i slag med utstillinger både nasjonalt og internasjonalt. Utstillingen i Nasjonalgalleriet i Beijing, Kina, i april 1996, var utvilsomt høydepunktet i hans kunstneriske karriere. Her ble det også laget et eget TV-program om ham; han høstet stor anerkjennelse blant kineserne. Det ble også kjøpt inn et arbeid til Nasjonalgalleriet; ”Mytologiske minner”.

Ett år senere, i mai 1997, døde Lind-Arnold Solstad.  Brått og uventet, og med så mange planer og visjoner for fremtiden og sitt kunstnervirke, gikk han ut av tiden en vakker maidag dag på Solstrand, hytta på Nøtterøy der han trivdes så godt.

I ettertid ble det holdt en minneutstilling i forbindelse med hans fødselsdag i januar 1999. Det ble lånt inn arbeider fra de viktigste epokene i hans kunstnerliv, og utstillingen ble et bredt, representativt avtrykk av hans livsverk. Det ble også laget en katalog, der man kan lese både om og av ham; Lind-Arnold Solstad var også en meget habil skribent, og har forfattet en del dikt og prosa.

Sammen med hans billedkunst og minnene om musikken står dette igjen som verdige bautaer etter et menneske som ikke fikk noe langt liv her på jorden – men som likevel har fått et liv utover morgendagen i kraft av det han har etterlatt.